top of page

Hoe groen is jouw elektriciteit?

Heb je er ooit al eens bij stilgestaan als je je energiefactuur betaalt, in wat voor bedrijf of toekomst je dan investeert?🤔 Ik deed dat lange tijd niet.


Toen we verhuisden leek het mij een goed moment om eens verder onderzoek te doen. Want met de keuze van je energieleverancier, draag je ook bij aan een beter klimaat.

Ik was een hele tijd geleden via een groepsaankoop groene stroom klant geworden bij Elegant, want die hebben groene energie, toch? Wel, niet echt, zo blijkt.🤷🏼‍♀️


Van alle elektriciteit die in Vlaanderen wordt geproduceerd is maar 10% groen. Om hun energie toch als groen te kunnen promoten, kopen energieleveranciers (niet enkel Elegant) energie over uit het buitenland (bv Noorwegen of Ijsland), waar wél groene energie wordt geproduceerd. Energie overkopen kan je natuurlijk niet letterlijk. Hoe werkt dat dan? Wel, die landen krijgen een certificaat voor de groene energie die ze produceren en Belgische bedrijven kopen dus niet de energie over, maar het certificaat en promoten dan hun energie als groen, terwijl dat eigenlijk niet is. Zot he?Voor onze overstap twijfelde ik vooral tussen 4 leveranciers: Bolt energie , Trevion en de 2 coöperatieven Ecopower en Energie2030.


Ondertussen ben ik een jaar klant bij Ecopower en ik ben heel blij met de keuze. Voor de energiecoöperatie 2030 ben je verplicht een aandeel te kopen van 1.000 euro. Dat vond ik te veel dus die viel af. Ik had op het moment toen ik op zoek ging, vooral bij Ecopower en Bolt een goed gevoel.

Bolt is een hippe dochter van Luminus. Ze hebben een zalige, to the point marketing. Bolt scoort stukken beter dan leveranciers als Engie, Elegant, Mega etc. Alleen produceren ze zelf geen groene energie en zijn dus vooral een schakel tussen particulieren die groene energie opwekken en de eindgebruiker.


Ecopower is minder hip, maar produceert wel zelf groene stroom. Ze werken iets anders dan de ‘gewone’ leveranciers. Ecopower is een coöperatief vennootschap. D.w.z.: Wie klant wil worden, moet min. 1 aandeel (€ 250) kopen. Dat geld investeert Ecopower in hernieuwbare energie (windturbines, zonnepanelen). En de energie die de klanten over hebben van bv. eigen zonnepanelen, wordt verdeeld over andere klanten. Mooi principe, toch? 🤷🏼‍♀️

Wij hebben enkel elektriciteit, Ecopower levert geen gas. Heb je gas, dan lijkt Trevion me een goed alternatief. Zij scoren bv ook heel goed in het klassement van Greenpeace.

Comments


bottom of page