top of page

Is melk wel echt goed voor elk?

Waarom iemand geen vlees eet, is voor veel mensen duidelijk: daarvoor lijden & sterven dieren. Maar bij zuivel is dat niet, toch? Wel, dat is waar het schoentje 👞 knelt.


Mijn wijze collega Raf zei ooit: ‘Een koe moet zwanger zijn om melk te geven he’. Zo logisch, het is een zoogdier. Net zoals bij mensen, maakt een koe melk aan voor haar kalf. Voor haar kind. Toch had ik er nooit écht bij stilgestaan.


Omdat we zoveel melk & zuivel drinken/eten, worden koeien gefokt op meer productie & worden ze kunstmatig zwanger gemaakt. Na geboorte worden de kalfjes vrijwel direct gescheiden van de mama. Mama koeien loeien soms dagenlang uit gemis. Het kalfje krijgt een oplosmelk zodat wij de ‘echte' melk kunnen drinken, die voor de baby was bedoeld. Als de melkproductie stopt na enkele maanden worden de koeien opnieuw kunstmatig zwanger gemaakt & herstart de cyclus.


Is het een mannetje? Dan wordt het vaak maar 1 jaar & wordt het vetgemest voor kalfsvlees. Een vrouwtje ondergaat hetzelfde trieste lot als haar mama.

In de natuur kan een koe 20 jaar worden. Wanneer melkkoeien na 6 jaar “uitgemolken” zijn, gaan ze naar het slachthuis wegens niet meer rendabel.


Naast dierenleed zijn melk & zuivel ook niet goed voor het milieu.🌍 Dat komt zowel door de broeikasgassen van de vele koeien, het waterverbruik dat nodig is om melk te produceren en het landgebruik.


Maar melk is toch goed voor elk? Melk bevat veel calcium. Logisch, want een kalf moet daarvan groeien. Maar ook groene bladgroenten, peulvruchten, noten & zaden, bevatten calcium.


Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor melk: Soja-, haver-, cashew-, amandeldrink, etc. Ik wissel zelf meestal af. De No Milk van Alpro vind ik het lekkerst qua smaak. Soja'melk' bevat de meest volwaardige eiwitten. Ik gebruik dus vaak de ongezoete sojamelk van Alpro. Haver- of cashewmelk gebruik ik ter afwisseling & amandelmelk vind ik lekker voor bv desserten of smoothies. De Oatly Barista havermelk is bv heel lekker om op te schuimen in koffie. Rijstmelk is meer 'waterig'& ben ik zelf geen fan van. Tegenwoordig is er ook melk op basis van erwten (bv. TipToh). Die heb ik voorlopig nog niet geprobeerd. Er is veel verschil in smaak tussen merken dus probeer er zeker verschillende & zie welke jij lekker vindt!


Kommentare


bottom of page