Elke kip legt een ei. Dus je kan dat net zo goed opeten, toch? Ik zag er geen graten in, zeker niet als de kip een goed leven had bij iemand thuis in de tuin. Waarom ik vroeger eitjes at? Dat had 1 reden: omdat ik het lekker vond. Ondertussen heb ik 10 redenen waarom ik er geen meer eet. 👇
1. Het aantal eieren dat kippen leggen is niet natuurlijk.
Een gewone kip legt in normale omstandigheden ongeveer 1 ei per maand. We hebben kippen zo gemanipuleerd dat ze 200 tot 300 eieren per jaar leggen i.p.v. 12. Hun lichaam kan dat eigenlijk niet aan. Het vraagt veel calcium en energie van hen. Daardoor ontwikkelen ze osteoporose, verzwakken hun botten en krijgen ze botbreuken. Daardoor kunnen de kippen in kwekerijen soms ook niet meer op hun eigen poten staan.
2. Kuikens worden ontbekt.
De kuikens die voor het eitje op je bord zorgen worden ontbekt. Dat wil zeggen dat hun bek er gedeeltelijk afgesneden wordt met een heet mes of machine, zonder verdoving. De pijn zou te vergelijken zijn met post amputatiepijn bij mensen ((Gentle e.a. 1990 ). Ik bespaar jullie de filmpjes, maar een fijn zicht is het niet. Waarom ze dat doen?
Omdat kippen met zoveel op elkaar zitten en niet in optimale omstandigheden krijgen ze stress. Door de stress hebben ze de neiging om hun eigen veren uit te plukken, of andere kippen te pikken. Zonder scherpe bek kunnen ze minder 'schade' aanrichten.
Door zoveel eieren te leggen verzwakken kippen en krijgen ze te weinig calcium en voedingsstoffen. Ze hebben van nature uit de neiging om hun eieren op te eten om die tekorten te compenseren. Dat wil een bedrijf natuurlijk niet, want minder eieren is minder inkomsten. Zonder scherpe bek kunnen ze hun eieren moeilijker kapot krijgen.
3. Een kip uit de industrie leeft ongeveer 7x zo kort als een kip in de natuur
Bio of niet. Een kip zal geslacht worden als ze geen eieren meer legt. De natuurlijke leeftijd van een kip is 10-12 jaar, de gemiddelde leeftijd van kippen in de industrie is 1,5 jaar.
4. Milieu: uitstoot en verspilling van grondstoffen
Er is 3 kg graan of kippenvoer nodig om 1 kg eieren te produceren.
Je hebt 200 liter water voor 1 ei nodig, dat is om al het graan te laten groeien dat kippen eten.
Veel kippen = veel ontlasting en ammoniak-broeikasgassen.
Plantaardige voeding heeft een tot 4 keer lagere CO2 uitstoot en zorgt voor 4 keer minder landgebruik, energieverbruik en watervervuiling door vermesting dan eieren. (Bron: Bite Back)
5. Gezondheid
Of eieren gezond zijn is een omstreden onderwerp. Het is enerzijds een bron van eiwitten, anderzijds wordt het gelinkt aan een verhoogd risico op hartziekten. Eieren bevatten vooral veel eiwitten of proteïnen en vet. Die voedingsstoffen kan je ook uit niet-dierlijke producten halen zoals tofu voor de eiwitten of noten voor vet.
Na vlees zijn eieren blijkbaar ook de 2e oorzaak voor salmonella wereldwijd.
6. Lekker?
Wat is een ei eigenlijk? Toen ik nog eieren at vond ik het lekker, maar ik vond het ook al een gek, slijmerig goedje met soms een gek 'draadje' in. Na wat meer erover op te zoeken blijkt het meer te zijn dan dat. Wij laten als zoogdier onze baby in onze buik groeien. Gevogelte leggen eieren en laten de nakomelingen niet in zich groeien. Ze vormen een nest van een 10-tal eieren en broeden die zorgvuldig uit gedurende zo’n 3 weken.
Ik las dat je een eitje een beetje kan vergelijken met de eicel van een vrouw. Een ei bevat een dooier (eicel) waaruit een kuikentje kan ontstaan als het bevrucht wordt door een haan. Het eiwit zorgt ervoor dat het eigeel niet stuk gaat door de schaal en dient als voeding voor het kuikentje. Net zoals een vrouw vruchtwater heeft, heeft een kip dat ook. Als je het zo bekijkt, klinkt dat spiegeleitje plots veel minder smakelijk. Om maar te zwijgen over de cloaca: poep, pipi en eitjes komen allemaal uit hetzelfde gaatje.
Moest je je trouwens net als ik vroeger soms afvragen wat dat 'draadje' is dat je soms ziet in een ei: dat is blijkbaar het 'hagelsnoer'. Dat zorgt ervoor dat de eidooier mooi in het midden van het ei blijft. Anders zou de dooier blijven kleven en kan het kuikentje misvormd zijn. Zot he?
7. Kippen zijn niet altijd zo gelukkig als de industrie je wil doen denken.
Ik hoor je denken: 'Maar ik koop enkel eitjes van vrije uitloop, bio of scharrelkippen'. Op de verpakking van eierdozen zie je gelukkige kipjes in grote weides. Of: hoe marketing kan misleiden. Na er meer over te lezen kwam ik erachter dat die labels vooral bestaan om mensen een beter gevoel te geven. Welk label er ook opstaat, de kippen leven vaak niet in aangename omstandigheden. Hieronder som ik even op wat het verschil is tussen de verschillende soorten eieren die je vindt:
Verrijkte kooien (dit is de vervanger van batterijkooien, die sinds 2012 zijn afgeschaft): de kip krijgt net iets meer dan 1 A4 blad ruimte. Te klein om haar vleugels uit te spreiden. Ze krijgen geen buitenlucht.
Scharrelkippen: de kippen hebben bijna twee A4 bladen ruimte (9 kippen per m²). Heel veel scharrelen zit er dus niet in. Ze krijgen ook geen buitenlucht te zien.
Kippen met een vrije-uitloop: de kippen kunnen wel in de buitenlucht scharrelen en krijgen iets meer vrijheid en ruimte om rond te lopen in een schuur of stal. Ze hebben bijna twee A4-tjes per kip ter beschikking.
Biologische eieren: worden verkregen van kippen die genieten van een vrije uitloop en die ook biologisch voedsel krijgen. Ze leven op een ruimte van 2,5 A4-tjes per kip.
Het ene systeem is dus iets beter dan het andere, maar de grote groene weide die op de verpakking staat, staat dus vaak erg ver weg van de echte situatie waarin de kippen zitten. En bio of niet, bij al de systemen sterven de kippen vroeger dan de natuurlijke leeftijd en worden de mannelijke kuikens kort na de geboorte, samen met kuikens die afwijkingen hebben of te traag uit het ei gekomen zijn, helaas vergast of levend vermalen. (Bron: Eva vzw). Dat brengt ons bij reden 8.
8. De mannelijke kuikens zijn een bij product.
Toen ik net veganistisch begon te eten, begreep ik niet goed waarom je dan geen eieren zou eten van de kippen uit je tuin? Die hebben toch een goed leven? Tot iemand op een Try Vegan info avond zei: 'Voor elke kip die je koopt is er ook minstens een haan geslacht'. Het is zo dat mannetjes niet interessant zijn aangezien ze geen eieren leggen. Voor de vleesindustrie zijn ze niet rendabel: vleeskippen worden namelijk op andere eigenschappen doorgefokt dan eierkippen.
Mannetjes belanden dus ofwel rechtstreeks van de lopende band in de shredder (vermalen), ze worden vergast of ze worden in grote vuilcontainers gedumpt :-(. Ik kan eerlijk zeggen dat die beelden van de lopende band mijn ogen hebben open gedaan, maar ze zijn ook wel voor altijd op mijn netvlies gebrand. En dat zijn voor alle duidelijkheid geen 'eenzame uitzonderingen': In België gaat het om 15 miljoen! 'eendagskuikens' per jaar, in Nederland om 40 miljoen. Dat zijn per dag dus 41.095 haantjes per dag in België alleen.
9. Je bevestigt het idee dat het ok is.
Ik zie zelf nog een verschil tussen een kip in de industrie of een kip in de tuin. Ik zie ook dat mensen hun kippen soms met liefde behandelen en goed verzorgen. Maar het ding is: als iedereen 'diervriendelijke' eitjes wil, moeten ze blijven kweken. Zo houd je de cyclus in stand en blijven de haantjes een bijproduct. Daarom dat ik er liever niet aan bijdraag.
Kippen zijn net als mensen individuen met een eigen karakter. Moederkippen communiceren al met hun kuikentjes wanneer ze nog in het ei zitten, zo herkennen en verstaan de kuikentjes hun moeders al bij de geboorte. Wist je ook dat kippen sociaal zijn en dat kippen leren door observatie en zo kennis overdragen aan hun kinderen? (Bron: Bite Back) Het is dus niet dat ze het niet kunnen zeggen, dat wij als mens meer waard zijn dan hen.
10. Je hebt eieren niet nodig.
Geen eieren eten, betekent dat dat je nooit meer quiche, scrambled eggs, cake of taart kan eten? Geen paniek, je hoeft niets van dat alles te missen. Scrambled eggs maak je met tofu en kala namak zout, voor quiche gebruik je tofu of eivervanger, en om te binden kan je bijvoorbeeld lijnzaad met water gebruiken. In pannenkoeken kan je het ei zelfs gewoon weglaten. De voedingsstoffen die je uit eieren haalt (zoals eiwitten), kan je ook uit andere niet-dierlijke voedingsmiddelen halen.
Moraal van mijn verhaal?
Na documentaires te zien en erover gelezen te hebben besef ik dat de eierindustrie qua dierenleed (en ook milieu) niet veel beter is dan de vleesindustrie. Hoewel ik vroeger graag eens een omelet of zachtgekookt eitje at, is voor mij de smaak van een omelet of hardgekookt ei dat dierenleed niet waard. Er zijn vervangende producten, dus dan kies ik liever voor alternatieven waar geen dieren voor moeten lijden of sterven.
Wil je graag eitjes blijven eten? Adopteer dan een kip en laat ze niet overmatig eieren leggen. Je zal ze waarschijnlijk nog altijd een veel beter leven geven dan in de eierindustrie.
Heb je al kippen en wil je geen eieren meer eten? Dan kan je de eieren blijkbaar breken en aan je kip zelf geven. Het ei bevat grondstoffen die de kip zelf kan gebruiken omdat de kip zelf veel calcium verliest voor het maken van het ei.
Comments